NPO Klassiek Hitlijst

Stembus rijdt het land door voor de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4

Sept. 27, 2022, 7:54 p.m.
Stembus rijdt het land door voor de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4

De luisteraars van NPO Radio 4 kunnen vanaf vrijdag 30 september weer stemmen op hun favorieten in de Klassieke Top 400, een toplijst met de 400 mooiste klassieke muziekstukken. Stemmen kan online via nporadio4.nl en bij de Stembus die door het hele land rijdt.

Presentator en Stembus-chauffeur Sander Zwiep neemt van vrijdag 30 september tot en met vrijdag 7 oktober dagelijks een andere NPO Radio 4-collega mee om stemmen op te halen in heel Nederland. Samen brengen ze klassieke muziek naar onverwachte plekken. Denk aan een camping, een woonzorgcentrum, een melkveebedrijf of een restaurant. Ook bezoekt de bus weer mensen op hun werk. Dat gaat van een advocatenkantoor tot een bedrijf in verwarmingsmaterialen en een opleiding voor koks en bakkers.

Daarnaast stopt de NPO Radio 4 Stembus bij professionele musici en scholen. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen de bus ook bij hen thuis of op het werk uitnodigen. Op het programma staan miniconcertjes in onder meer ziekenhuizen, bij een chemische fabriek en bij een medische hulporganisatie. Nieuw dit jaar is Het Pleidooi, waarin iemand aan het eind van de middag op de NPO Radio 4-zeepkist plaatsneemt en in een minuut tijd hartgrondig pleit voor één bepaald klassiek stuk voor de lijst.

De Stembus start op vrijdag 30 september in Leiden. Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu brengt als eerste haar stem uit voor de Klassieke Top 400 en opent daarmee de stemweek. Daarna gaat de bus op tournee door Nederland en komt op vrijdag 7 oktober weer aan in Hilversum.

Route van de Klassieke Top 400 Stembus:

  • Vrijdag 30 september – presentatie: Sander Zwiep en Margriet Vroomans, Zuid-Holland
  • Zaterdag 1 oktober – presentatie: Hein van Eekert, Noord-Holland
  • Zondag 2 oktober – presentatie: Beitske de Jong, Friesland, Groningen en Drenthe
  • Maandag 3 oktober - presentatie: Sander Zwiep en Lex Bohlmeijer,Drenthe, Overijssel en Gelderland
  • Dinsdag 4 oktober - presentatie: Sander Zwiep en Jet Berkhout,Gelderland en Noord-Brabant
  • Woensdag 5 oktober - presentatie: Sander Zwiep en Hans Smit,Noord-Brabant en Zuid-Holland
  • Donderdag 6 oktober - presentatie: Sander Zwiep en Ab Nieuwdorp,Zuid-Holland en Utrecht
  • Vrijdag 7 oktober - presentatie: Sander Zwiep en Carine Lacor,Utrecht, Flevoland en Noord-Holland

De stemperiode voor de Klassieke Top 400 sluit op vrijdagavond 7 oktober om 20:00 uur. Stemmen kan bij de bus en ook online via nporadio4.nl. Ab Nieuwdorp maakt de top 3 van de Klassieke Top 400 op donderdagochtend 13 oktober bekend in het NPO Radio 4-programma De Klassieken. Dan verschijnt ook de hele lijst op nporadio4.nl.

Klassieke Top 400 Concert

Het Klassieke Top 400 Concert op vrijdag 14 oktober in TivoliVredenburg is de feestelijke opmaat voor de uitzendweek. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Enrico Delamboye brengt in samenwerking met mezzosopraan Maria Warenberg en countertenor Gerben van der Werf bekende werken die ongetwijfeld de Klassieke Top 400 zullen halen. Het concert is live te horen én te zien op nporadio4.nl.

De Klassieke Top 400 wordt uitgezonden van maandag 17 oktober tot en met vrijdag 21 oktober van 07:00 tot 23:00 uur op NPO Radio 4, nporadio4.nl en de NPO Radio 4-app.

Meer over

sander zwiep npo radio 4 klassieke top 400

Gerelateerde artikelen