NPO Klassiek Hitlijst NL

Rogier van Otterloo met Soldaat van Oranje in de top 3 NPO Klassiek Filmmuziek Top 200

March 5, 2024, 11:53 a.m.
filmmuziek top 200

De Nederlandse componist Rogier van Otterloo heeft voor het eerst een top 3-notering behaald in de NPO Klassiek Filmmuziek Top 200 met zijn werk voor "Soldaat van Oranje". Hij staat op de derde plaats, voorafgegaan door John Williams met "Schindler's List" op de tweede plaats. Ennio Morricone behoudt zijn nummer één positie met "Once Upon a Time in the West".

De onthulling van de lijst vond vanmorgen plaats tijdens het programma "De Klassieken" van AVROTROS op NPO Klassiek, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp en Carine Lacor. De Filmmuziek Top 200 wordt uitgezonden op donderdag 7 en vrijdag 8 maart van 09:00 tot 17:00 uur op NPO Klassiek en is te bekijken via NPO 2 extra. De presentatie van de lijst wordt verzorgd door Hans Smit, Jet Berkhout, Sander Zwiep en Carine Lacor. Voor de volledige lijst, bezoek npoklassiek.nl/film. Luisteraars kunnen ook genieten van live muziek tijdens het programma "Podium" (NTR) vanaf 17:00 uur, met op donderdag het European Jazz Trio en op vrijdag Carel Kraayenhof & band. Vanaf maandag 4 maart staat de programmering van NPO Klassiek volledig in het teken van filmmuziek, met soundtracks als rode draad door de uitzendingen.

De hoogste nieuwe binnenkomer in de Filmmuziek Top 200 is de muziekfilm "Yentl" uit 1983 op nummer 38. Geregisseerd door Barbra Streisand, bevat de film muziek geschreven door de Franse componist Michel Legrand en gezongen door Streisand zelf. De film vertelt het verhaal van Yentl Mendel, die zich vermomt als man om te kunnen studeren in het Polen van 1904.

Opmerkelijk is de sterke vertegenwoordiging van misdaadseries en -films in deze editie. Naast de al bekende muziek van de tv-serie "Baantjer", zijn nu ook composities van "Inspector Morse", "Flikken Maastricht" en "Sherlock Holmes" opgenomen.

Ook opvallend is de aanwezigheid van animatie- en tekenfilms, waaronder bekende titels als "Jungle Book", "Pocahontas", "The Prince of Egypt" en "Howl's Moving Castle".

De oudste soundtrack in de Top 200 is "Modern Times" van Charlie Chaplin uit 1936, terwijl de nieuwste toevoeging "Oppenheimer" van Ludwig Göransson uit 2023 is, die dit jaar kans maakt op een Oscar.

Naast Rogier van Otterloo zijn er nog zes werken van Nederlandse componisten te vinden in de lijst, waaronder "Turks Fruit" van Van Otterloo zelf, en composities van Ruud Bos, Jurre Haanstra, Fons Merkies, Jan Mul, Bob Zimmerman & Nando Eweg, en Remy van Kesteren.

De NPO Klassiek Filmmuziek Top 200 wordt ook rechtstreeks uitgezonden op NPO 2 extra op donderdag 7 en vrijdag 8 maart. Op woensdag 6 maart om 20:25 uur wordt de documentaire "Trumbull Land" vertoond, gevolgd door een registratie van het AVROTROS Vrijdagconcert met filmmuziek gespeeld door het Göttinger Symphonieorchester onder leiding van chef-dirigent Nicholas Milton. Later op vrijdagavond wordt de documentaire "Hans Zimmer - Hollywood Rebel" uitgezonden, gevolgd door het concert "Hans Zimmer - Live in Prague".

NPO 2 extra is het kanaal voor kunst, cultuur en film en is te bekijken op kanaal 82 en online via NPO Start of npo.nl/npo2extra.

De NPO Klassiek Filmmuziek Top 200 is op donderdag 7 en vrijdag 8 maart van 09:00 tot 17:00 uur te beluisteren op NPO Klassiek, npoklassiek.nl, de NPO Luister-app en NPO 2 extra.

Meer over

Filmmuziek Top 200 NPO Klassiek

Gerelateerde artikelen