Hitlijst

RadioReuzen over hitlijsten in Nederland, aanstaande donderdag in BertOp5

28 april 2021 12:35
RadioReuzen over hitlijsten in Nederland, aanstaande donderdag in BertOp5

Hiltlijsten zijn altijd goed voor veel luisteraars. En dat is al zo sinds de eerste werd uitgezonden op de radio in 1963. Wie was het eerst? Joost den Draaijer of Herman Stok? Welke lijst is het belangrijkst? De Daverende 30, de Veronica/Nederlandse Top 40, de Mega Top 50/Top 100/Top 30? De Nationale Hitparade? Of toch de Tros Top 50? Welke lijst is het meest betrouwbaar? Gaat het er honderd procent eerlijk aan toe bij het samenstellen van de lijst?

Naast de algemene hitlijsten had je ook nog de specifiekere door de jaren heen. Denk aan de Nederlandstalige Top 10, de Verrukkelijke 15, de Polderpopparade, de Miniparade, de Europarade, de Tipparade en illustere lijstjes als de Hitparade en de Koffiedikparade. Meer dan genoeg om over te praten met dé hitlijstenkenner van Nederland: Johan van Slooten. Hij werkte voor één van de lijsten en schreef er boeken over. Als klein jongetje keek hij met z’n oudere broers en zussen naar Toppop en sindsdien is hij de hitparade altijd blijven volgen.

Johan van Slooten vertelt uitgebreid over de ontstaansgeschiedenis van de hitparades in Nederland. De lijsten waren van belang omdat radiostations er autoriteit aan ontleenden. Ze waren zo belangrijk dat Hilversum 3 er in de jaren 80 zelfs drie tegelijk had: de Nationale Hitparade, de Nederlandse Top 40 en de Tros Top 50. Drie lijsten die eigenlijk hetzelfde uitdrukten, maar die gerust in dezelfde week allemaal een andere nummer 1 konden hebben.

Hoe worden de lijsten samengesteld? En kloppen de cijfers? In aflevering 32 van de podcastserie RadioReuzen een kijkje achter de schermen van de hitlijsten, aangekleed met een groot aantal radiofragmenten van o.a. Lex Harding, Felix Meurders, Frits Spits, Herman Stok, Joost den Draaijer, Gijs Staverman, Tom Blomberg en Martijn Krabbé.

BertOp5 staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreide podcast. In de radio-uitzending van BertOp5 is donderdag een verkorte versie te horen de podcastaflevering over Nachtradio. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 31 in de podcastserie RadioReuzen.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgen, De toestand in de wereld (door mr. G.B.J. Hiltermann), Cappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methode over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen, Radionieuws en Nachtradio. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.

BertOp5 over hitlijstenmet Johan van Slooten:donderdag 29 april 2021 van16:00 tot 18:00 uur opNPO Radio 5.

Meer over

radioreuzen NPO Radio 5 bert kranenbarg bertop5

Gerelateerde artikelen