Hitlijst

MNM-luisteraars stemmen 7 years van Lukas Graham tot Lekkerste song van 2016

Dec. 30, 2016, 7 p.m.
MNM-luisteraars stemmen 7 years van Lukas Graham tot Lekkerste song van 2016

7 years van Lukas Graham werd vanavond door de MNM-luisteraars tot beste nummer van 2016 verkozen in het MNM50 jaaroverzicht. In die top 100 zette presentator Thibaut Renard de sterkste nummers uit de MNM50 van het afgelopen jaar in de schijnwerpers.

7 years is een meezinger van formaat met een nostalgisch laagje erover, wat werkte voor de luisteraars van MNM. Zij vonden het nummer de toptrack van 2016 en stemden er 28 weken lang massaal op in de MNM50. Geen wonder dus dat Lukas Graham vanavond op nummer 1 eindigde in het jaaroverzicht. Op nummer 2 stond Can’t stop the feeling! van Justin Timberlake, en de derde plaats was voor This girl van de Franse dj Kungs.

De top tien van de MNM-luisteraars

Het MNM50 jaaroverzicht is letterlijk de lijst van de luisteraars. Hij werd opgesteld aan de hand van de stemmen die duizenden MNM-fans het voorbije jaar uitbrachten voor de MNM50, de interactieve hitlijst van MNM.

Thibaut Renard presenteerde vandaag het MNM50 jaaroverzicht en overliep samen met de luisteraars hun honderd absolute favorieten van 2016. De top tien ziet er zo uit

  1. 7 years – Lukas Graham
  2. Can’t stop the feeling! – Justin Timberlake
  3. This girl – Kungs & cookin’ on 3 burners
  4. Closer – The chainsmokers ft. Halsey
  5. Faded – Alan Walker
  6. Don’t be so shy (Filatov & Karas remix) – Imany
  7. Stressed out – Twenty one pilots
  8. Love yourself – Justin Bieber
  9. I took a pill in Ibiza (Seeb remix) – Mike Posner
  10. One dance – Drake ft. WIZKID & Kyla

Opvallend in het MNM50 jaaroverzicht

Trager jaar met minder ‘boenkeboenk’

Opvallend veel trage(re) platen werden dit jaar een hit. Het tempo lag opmerkelijk lager dan vorige jaren. Dat heeft deels te maken met de dance die een pak rustiger is dan een paar jaar geleden. 2016 was het jaar van de meer radiovriendelijke dance, zonder harde beats of drops. Het belangrijkste voorbeeld daarvan was de Belgische Lost frequencies, die dit jaar met 4 producties in het jaaroverzicht stond. Enkel Zara Larsson en Justin Bieber deden het even goed, met ook elk 4 liedjes.

Wie moet je kennen om mee te zijn in 2016?

Elk jaar heeft zijn grote ontdekkingen. Bazart was alomtegenwoordig in 2016, ook in MNM-land. Zowel Chaos als monsterhit Goud scoorden fantastisch goed in de MNM50 dit jaar. Beide nummers haalden het jaaroverzicht op respectievelijk nummer 38 en nummer 27.

Internationaal werd 2016 de grote doorbraak voor 2 Amerikaanse duo’s. Het ene duo, The chainsmokers, bestaat uit 2 dj’s die dit jaar de hele planeet aan het dansen kregen met hits als Roses, Don’t let me down en vooral Closer. Het andere duo zorgde misschien wel voor de creatiefste poprock in jaren. Twenty one pilots waren al jaren bekend door hun fantastische livereputatie, maar nu bewezen ze ook hitlijsten te kunnen temmen als de besten. Met Stressed out, Ride en Heathens maakten ze, qua stijl, drie totaal verschillende nummers die een ding gemeen hadden: het werden wereldhits.Beide duo’s staan elk drie keer in het MNM50 jaaroverzicht.

Al acht jaar MNM50

Volgende week begint de MNM50 aan zijn negende levensjaar. Een terugblik is dus wel op zijn plaats. Het valt op dat er in al die jaren maar twee namen waren die consequent het jaaroverzicht haalden met een of meerdere hits: David Guetta en Rihanna. Zij haalden dit jaar voor de achtste keer op rij het jaaroverzicht.

David Guetta deed dat met This one’s for you (nummer 54, samen met Zara Larsson). Rihanna haalde het jaaroverzicht met drie nummers, die allemaal samenwerkingen waren: Work en Too good (nummers 39 en 81, beiden met Drake), en This is what you came for (nummer 19, met Calvin Harris). Het blijft met andere woorden duidelijk wie de koning en koningin van de hitlijsten waren de afgelopen jaren.

Website: mnm.be

Meer over

NPO Radio 5 hitnoteringen top 200 van de jaren 60 mnm mnm50

Gerelateerde artikelen