Muziek

Mick Fleetwood, medeoprichter van Fleetwood Mac, viert zijn 75e verjaardag met een indrukwekkend muzikaal erfgoed

June 24, 2023, 6 a.m.
Mick Fleetwood 25-02-2020 London Palladium (foto Wikipedia)

Mick Fleetwood, drummer en medeoprichter van de invloedrijke rockband Fleetwood Mac, viert vandaag zijn 75e verjaardag. Gedurende zijn lange carrière heeft Fleetwood Mac wereldwijd succes gekend en een blijvende impact op de muziekwereld achtergelaten. Met talloze hits en een uniek geluid heeft de band zichzelf gevestigd als een van de meest invloedrijke acts aller tijden.

Fleetwood werd geboren op 24 juni 1948 in Cornwall, Engeland, en groeide uit tot een van de meest gerespecteerde drummers in de rockgeschiedenis. Samen met bassist John McVie vormde hij in 1967 de kern van Fleetwood Mac, waarna de band snel succes begon te boeken. In de jaren zeventig, onder leiding van muzikale vernieuwers zoals Lindsey Buckingham en Stevie Nicks, evolueerde de sound van Fleetwood Mac naar een meer popgerichte stijl, wat resulteerde in enkele van hun grootste hits.

Met Fleetwood Mac stond hij het afgelopen jaar maar liefst met 20 noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 en 12 keer in de VRT Radio2 Top 2000. Het nummer "Go Your Own Way", die in 1977 de hoogste positie in de Nederlandse Top 40 bereikte, werd een tijdloze klassieker. Andere onvergetelijke hits zoals "Dreams", "Don't Stop" en "Rhiannon" blijven tot op de dag van vandaag geliefd bij muziekliefhebbers over de hele wereld.

Fleetwood Mac's album "Rumours", uitgebracht in 1977, wordt beschouwd als een meesterwerk en een van de bestverkochte albums aller tijden. Met meer dan 45 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd en een reeks tijdloze hits, heeft het album zijn plaats in de muziekgeschiedenis veiliggesteld. De emotioneel geladen nummers, geschreven in een turbulente periode van relaties en breuken binnen de band, hebben het publiek jarenlang weten te raken en inspireren.

Naast zijn werk met Fleetwood Mac heeft Mick Fleetwood ook soloprojecten uitgebracht en samengewerkt met andere gerenommeerde muzikanten. Zijn kenmerkende drumstijl en unieke gevoel voor ritme hebben hem tot een veelgevraagde sessiemuzikant gemaakt en hebben bijgedragen aan de muzikale erfenis van vele artiesten.

Op zijn 75e verjaardag blijft Mick Fleetwood een bron van inspiratie voor zowel doorgewinterde muzikanten als nieuwe generaties. Zijn bijdrage aan de muziekwereld, zowel als drummer als als medeoprichter van Fleetwood Mac, zal nog vele jaren voortleven.

Afbeelding: Mick Fleetwood, 25 februari 2020, London Palladium (foto Wikipedia)

Meer over

fleetwood mac Mick Fleetwood

Gerelateerde artikelen